Skip to content

STATS-LIT ANBEFALER: DET SKAL DU LÆSE NU

Kan du godt lide medrivende fortællinger, der råber til himlen og sætter ild til sociale normer på papiret? Eller vil du bare gerne læse en bog, der gør dig til den kloge til KØS? Frygt ej, Stats-lit guider dig igennem den litterære jungle.

Af Anne-Sophie Sonnergaard, Karen Wiis Weiss og Emil Ludvig Espersen

Til dig, der elsker tabu-temaet

Generelt er der ikke noget bedre end autofiktion til at formidle kontroversielle emner, som efter Knausgaards Min kamp er blevet litteraturverdenens hot topic number one. Virkeligheden formidles gennem en personlig historie, der udstiller og afdækker dysfunktionelle familieforhold, utroskab og anden amoralitet. Det vækker læserens let skjulte lyst til at komme under facaden på sine medmenneskers perfekte ydre og blotte det menneskelige fordærv. Velbekomme!

Du skal læse:
  • Alt må vige for natten af Delphine de Vigan

En personlig fortælling om forfatterens mor og en mere eller mindre velfungerende familie i Paris. En medrivende roman, der flår overfladen af familieidyl på en stadig loyal og kærlig måde, selvom bogen blandt andet behandler sindssyge og misbrug.

  • Underkastelse af Michel Houellebecq

Bogen foregår under og efter et polariseret parlamentsvalg i Frankrig anno 2022, hvor Det Muslimske Broderskab vinder en kneben sejr over Marine Le Pens Front National. Vi følger arketypen på fransk intellekt, litteraturprofessoren Francois’ og mere eller mindre frivillige afsked med Liberté, égalité, fraternité til fordel for radikal islamisme. Et satirisk storværk stopfyldt med spørgsmål. Ikke blot om muslimske værdier, der som følge af den aktuelle flygtningestrøm er uomtvisteligt relevante. Men også om tilbøjeligheden i Vesten til at tage den liberale og kapitalistiske livsform for givet og skånet for al diskussion.

  • Lolita af Vladimir Nabokov

Igen er hovedpersonen en litteraturprofessor – denne gang fristet, ikke af islam, men af en 12- årig pige, hvis mor han gifter sig med. Med tabu som overemne er det svært at komme udenom Lolita, hvor temaer som pædofili, uskyld, straf og moral mødes i en sarkastisk og dysfunktionel pærevælling tilsat en knivspids sort humor.

Til dig, der vil virke intellektuel

Klokken er 15:00:01, og du har netop knappet din første øl til KØS op. Du har en CSS-aften foran dig med øl i spandevis, skønne venner og pseudointellektuelle samtaler. Hvis du mangler et intellektuelt trumfkort til aftenens strabadser, kommer Stats-lit dig til undsætning med en bog, der både giver dig rigeligt med social kapital og er af en forholdsvis overskuelig læsemængde.

Du skal læse:
  • Næsen af Nikolai Gogol

Dette er en satirisk novelle fra 1836 om embedsmanden Platon Kovalef, der en morgen vågner op uden sin næse. Denne pudsige novelle minder lidt om Kafkas Forvandlingen og udstiller ambitioner og ærgerrighed pakket godt og grundigt ind i absurd humor.

Til den idealtypiske hipster

Det er weekend. Du befinder dig på Jægersborggade med din nybryggede cortado, mens forårssolen glimter i dine Ray Bans. I går var du til gallerishopping i Kødbyen, og nu analyserer du den nyeste Twitter-opdatering fra Sigge Winther, som vender den aktuelle politiske situation i Danmark.

 Du skal læse:
  • De er overalt af Aleksej Slapovskij

En senmoderne russisk roman, der dykker langt ned i det russiske bureaukrati. Udover at romanen har den fordel, at ingen har hørt om den, handler den om penge, magt og drømme, hvilket jo ikke kan udgøre bedre læsestof for en statskundskaber.

  • Women af Charles Bukowski

Alternativt kan du kaste dig over dette værk, fordi eksistentialisme, hor og druk aldrig har dannet så fuldendt en symbiose. Vi følger en ældre semi-forfatter-type (tænk Mads Holger version 2030) og hans utilfredsstillende rejse gennem kvinder af varierende støbning. Tømmermænd forekommer omtrent 78% af tiden.

Til dig, der har et jagttegn eller bare har set for meget ”Nak & Æd”

Du er dødtræt af byen. Derfor drømmer du dig til en ødegård dybt inde i de svenske skove. Udover at stifte dybere bekendtskab med skovens fugle, dyr og træer, fantaserer du om at blive selvforsynende. Virkeligheden er dog, at du er fanget i dine pæne jakkesætsbukser som nederste led i fødekæden på et kontor i Socialministeriet. Derfor må du tilfredsstille din sult efter stilhed og grantræer gennem litteratur.

Du skal læse:
  • Ud og stjæle heste af Per Petterson

Du kan passende fortabe dig i denne roman, hvor hovedpersonen Trond Sander flygter fra storbylivet ud i en afsides skovhytte. Romanen veksler mellem nutid og fortid, hvor Trond genoplever en skelsættende ungdomssommer under Anden Verdenskrig. Bogen behandler ensomhed, loyalitet og et kompliceret far-søn-forhold på en nænsom og smuk måde.

  • Doppler af Erland Loe

Bogen handler også om en middelklassemands flugt fra hverdagens strabadser. Det simple liv i skoven afbrydes kun, når han skal have sig noget mælk. Dopplers bedste ven bliver en ensom elgkalv, hvis mor han har skudt og byttet for mælk nede i byen. Til sidst kan det nævnes (uden at spoile for meget), at hans store projekt i skoven bliver at bygge en yderst omfangsrig fallos-totempæl til ære for Doppler-slægten.

Med denne litteraturguide er du nu klar til at nyde forårssolen, mens du ligger i græsset med din nye yndlingsbog. Det er uanset, om du er en ølentusiast med fastklistret mikkelerskum i fuldskægget, en vildmand fanget i bureaukratiets ubrydelige jernbur, eller en, i det skjulte perverteret hedonist, der tilfredsstiller begæret efter livets guilty pleasures gennem litteraturen.