Det gamle kommunehospital er et smukt gammelt byggeri, som fungerer nogenlunde optimalt omstændighederne taget i betragtning. Dette indlæg sætter dog toiletternes besynderlige udluftningssystem med vidt åbne vinduer året rundt under debat. Vi studerende vil ikke længere fryse ihjel, når vi skal på WC.
Af Frederik Bille Hansen – polit-studerende (ja, du læste rigtigt)
Visuelt udtryk af Thea Skjærbæk
Dette indlæg er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger og synspunkter.
Kommunehospitalet, som nu huser Københavns Universitets samfundsvidenskabelige studerende opstod i tidernes morgen på baggrund af koleraepidemien, der hærgede Danmark i 1800-tallet. Sundhedssystemet blev overbelastet, og drømmen om en større kapacitet for syge danskere blev opfyldt i 1863 kun fire år efter byggeprojektet blev søsat. Spol frem til det herrens år 2021. Som ung, skråsikker, SAMF-studerende er det let i bagklogskabens lys at klandre bygningsarkitekt, Christian Hansen, for Kommunehospitalets arkitektoniske mangler. Der er ikke meget FengShui over CSS. Tager man dog in mente, at Christian Hansen slet ikke skulle designe et universitet, 160 års teknologisk fremgang samt en imponerende hurtig eksekvering af byggeriet, kan man jo ikke andet end at se igennem fingre med de fejl og floskler, som Hr. Hansen har begået. Det giver tre forbehold mod brok, og jeg opildner til modstand (ikke vold) mod dem, der har for vane at brokke sig over forholdene på CSS.
Det er et stort problem i de kolde vintermåneder, da man kun kan holde varmen, hvis toiletbesøget afkræver en enorm energi-udladning fra brugeren.
Det skal dog nævnes, at der er én nævneværdig undtagelse, hvad angår brok. Det drejer sig om noget så alment og tidsløst som WC’erne. Og netop med mine ovennævnte tre forbehold for brok, mener jeg ikke, at toiletternes udluftning kan undskyldes. En beskrivelse af problemet er vist på sin plads: Jeg taler om de aflange, små, firkantede toiletter med god højde til loftet – du kender dem fra bygning 2 og 4. På disse toiletter er der et – altid – fuldkomment vidt åbent vindue placeret uden for normalt byggede menneskers fysiske rækkevidde. Altså er det ikke op til brugeren selv at lukke vinduet, medmindre man hedder Christian Degn fra Hammerslag (mega høj). Det er et stort problem i de kolde vintermåneder, da man kun kan holde varmen, hvis toiletbesøget afkræver en enorm energi-udladning fra brugeren.
Enten skal de studerende fordufte til Søndre Campus eller også må kommunehospitalet gennemgå en større renovering, hvor vinduerne rykkes ned til normal menneskehøjde.
Det skal dog siges, at der også er visse fordele ved den totalitære udluftning. Man slipper som bruger for lugtgener – især om vinteren – hvor duftmolekylerne bevæger sig langsommere i kulden. Jeg kan sagtens se Christian Hansens idé, og jeg ved jo ikke, om de små WC’er generelt er ekstra følsomme, hvad angår koncentrationen af lugtgener, hvorfor man simpelthen har set sig nødsaget til at gribe ind i, hvad der for mig er et personligt anliggende – nemlig udluftning. Jeg håber for fremtidens studerende, at der bliver tænkt i løsninger på disse fronter. Enten skal de studerende fordufte til Søndre Campus eller også må kommunehospitalet gennemgå en større renovering, hvor vinduerne rykkes ned til normal menneskehøjde. Så kan vi selv balancere behovet mellem stank og temperatur.