Skip to content

Valgkampens slutspurt: MAO tager temperaturen på univalget

Om få timer lukker afstemningen til Univalget 2022. MED ANDRE ORD har derfor været rundt på campus for at høre de studerende, hvad der er afgørende for, hvor deres stemmer havner. Spørgsmålet er, om det er udflytningen til KUA, vandposter eller noget så simpelt som, hvilke kandidater der kan tilbyde de bedste snacks. 

Af Signe Fuglsang Ringsholm
Billeder af Asta Johanne Sigurdsson 

Gustav Ahlberg, 22 år, 3. semester

Er der et emne, der fylder særligt meget for dig i valgkampen?

Ja, det handler om vandposter… og hvorvidt kandidaterne møder op til de møder, de skal  (Læs mere om afskaffelsen af Offentlig Ret som sommerskolekursus her)

Hvor mange nætter har du ligget søvnløs i ren og skær tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds?

Utallige. Og jeg vidste i hvert fald, hvor jeg ikke skulle sætte mit kryds.

Vi er selv i tvivl om forskellen på Studienævnet, Akademisk Råd og Bestyrelsen – kan du gøre os klogere på forskellen?

Magt.

Valgkampen slutter allerede på fredag klokken 12. Har du fået afgivet din stemme endnu – og er du i tvivl om, hvordan man stemmer?

Ja, jeg afgav min stemme til OF-forelæsningen i går. Det var lidt kompliceret, men mere spændende end pensum.

Louise Holm, 26 år, 9. semester

Er der et emne, der fylder særligt meget for dig i valgkampen?

Mundtligt forsvar af specialet. 

Hvor mange nætter har du ligget søvnløs i ren og skær tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds?

Jeg stemte i mandags, så det var ikke så svært

.

Vi er selv i tvivl om forskellen på Studienævnet, Akademisk Råd og Bestyrelsen – kan du gøre os klogere på forskellen?

Åh gud. Det burde jeg kunne. Studienævnet er dem der sidder her på CSS og varetager vores interesser. Jeg er rimelig sikker på, at det kun er for statskundskab og samfundsfag eller er det for hele CSS? Det er vist kun for statskundskab og samfundsfag. Akademisk råd er dem som varetager hele Københavns Universitets interesser – Fagrådet for statskundskab og samfundsfag, SAMF-rådet for hele campus og Akademisk Råd for hele universitetet. Det er dem du kan stemme ind, så de kan sidde og snakke med bestyrelsen og Henrik Wegener [Rektor for Københavns Universitet] og Bente-musen, hvis hun stadig hedder Bente. 

Mathilde Warming, 21 år, 1. semester

Er der et emne, der fylder særligt meget for dig i valgkampen?

Jeg har ikke orienteret mig så meget i de emner, der, indtil videre, har fyldt for de forskellige, der stiller op. Måske det her med, at der er mere elevstyring på, hvordan introforløbet skal foregå. Det har jeg set, som et tema. Jeg synes det lyder godt, at der er tiltro til, at man selv kan forvalte introforløbet. Måske også noget bæredygtighed? Det kunne være fedt, hvis det blev et tema.

Hvor mange nætter har du ligget søvnløs i ren og skær tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds?

Jeg har jo ikke taget så meget stilling endnu, men det er da klart noget, som jeg tænker, at jeg lige skal sætte mig ned og gøre. Det er jo ikke så godt, at der er så lav en stemmeprocent, så jeg synes da helt sikkert, at man bør tage stilling. 

Vi er selv i tvivl om forskellen på Studienævnet, Akademisk Råd og Bestyrelsen – kan du gøre os klogere på forskellen?

Jeg ved ikke meget mere end, at der er noget med … øh … at nogle organer er højere end andre og kan bestemme mere end andre. Og så er der noget med fordelingen af VIP’er og studerende. Men det er også ret meget der jeg er. 

Valgkampen slutter allerede på fredag klokken 12. Har du fået afgivet din stemme endnu – og er du i tvivl om, hvordan man stemmer?

Jeg tror, at jeg har fået en besked om, hvordan jeg stemmer. Jeg ved at der er noget med et link. Og jeg har ikke fået afgivet min stemme, men det får jeg helt sikkert gjort.

Thorkild Isager, 22 år, 3. semester

Er der et emne, der fylder særligt meget for dig i valgkampen?

Så skulle det måske være, at jeg godt kunne tænke mig vandautomater på gangene.

Hvor mange nætter har du ligget søvnløs i ren og skær tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds?

Det har jeg i et antal nætter, der ligger lige omkring nul. 

Vi er selv i tvivl om forskellen på Studienævnet, Akademisk Råd og Bestyrelsen – kan du gøre os klogere på forskellen?

Jeg er på total bar bund.

Valgkampen slutter allerede på fredag klokken 12. Har du fået afgivet din stemme endnu – og er du i tvivl om, hvordan man stemmer?

Jeg er ikke i tvivl, og jeg har også stemt. 

Alfrida Finne, 23 år, 5. semester

Er der et emne, der fylder særligt meget for dig i valgkampen?

Jeg har hørt, at der er nogle af dem der … øhm … Jeg tror de hedder Frit Forum. Det er dem der er de røde ikke? De skulle vist være for, at vi rykker til KUA. Det er ret skidt, at det her kommer ud på skrift, fordi jeg kommer til at lyde så unuanceret. Men jeg har hørt at de er for, at vi rykker til KUA, og det skal jeg ikke bede om, så det fylder, men jeg skal nok lige undersøge det inden jeg stemmer. (Faktatjek: MAOs skribent har hverken kunne be- eller afkræfte denne påstand)

Hvor mange nætter har du ligget søvnløs i ren og skær tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds?

Det må være sådan cirka nul. 

Vi er selv i tvivl om forskellen på Studienævnet, Akademisk Råd og Bestyrelsen – kan du gøre os klogere på forskellen?

Nej. Det kan jeg faktisk virkelig ikke. 

Valgkampen slutter allerede på fredag klokken 12. Har du fået afgivet din stemme endnu – og er du i tvivl om, hvordan man stemmer?

Jeg har ikke afgivet min stemme endnu. Jeg har godt nok lagt mærke til at man skal skanne en QR-kode, men sådan noget irriterer mig, så på den måde er jeg måske lidt i tvivl. Jeg føler, at de har reklameret ret godt for det, det er bare mig der principielt er meget imod QR-koder. 

Jonathan Skovdal, 23 år, 5. semester

Er der et emne, der fylder særligt meget for dig i valgkampen?

Ja, jeg ved ikke, om det er noget de forskellige partier kan gøre noget ved, men det er jo nok udflytningen til KUA, der fylder meget for mig. Det synes jeg ville være en skam. 

Hvor mange nætter har du ligget søvnløs i ren og skær tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds?

Jeg ved ikke, om det som sådan er nætter, jeg har ligget søvnløs, men jeg sidder tit og dagdrømmer i forelæsningerne om at gå ind og stemme. 

Vi er selv i tvivl om forskellen på Studienævnet, Akademisk Råd og Bestyrelsen – kan du gøre os klogere på forskellen?

Jeg ved, at der er noget der hedder Fagrådet og de er vigtige, fordi de får lov til at være med til at bestemme pensum. Bestyrelsen, de er vel med i KU’s bestyrelse, tror jeg, så de er vel også ret vigtige. Jeg ved ikke, hvad den tredje er.

Valgkampen slutter allerede på fredag klokken 12. Har du fået afgivet din stemme endnu – og er du i tvivl om, hvordan man stemmer?

Jeg har stemt. Det var super nemt. Der var sådan en QR-kode, da jeg fik en pose slik af Frit Forum og så kunne jeg bare gå ind og stemme. Det var ret nemt. 

HUSK AT STEMME: HER

Hvis du stadig er i tvivl om forskellen på Studienævnet, Akademisk Råd og Bestyrelsen, kan du blive klogere her.