Skip to content

Akademisk frirum: “Jeg tog pause for at mærke efter, hvad jeg havde lyst til”

Udenfor er det koldt, gråt og vådt – vinteren nærmer sig og dermed også slutningen på bacheloruddannelsen for alle studerende på 7. semester.  Nogle fortsætter direkte videre på kandidaten, men mange holder pause. Er du er en af dem, der har planer om at sprede vingerne, men endnu ikke helt ved, hvilken fjern kyst, du skal sætte kursen mod, så kan du lade dig inspirere af Benedikte og Alberte, der her fortæller om, hvad de lavede i deres pause.

af Naja Westphal

Benedikte Huber, barnepige i Paris

Hvad lavede du i din pause?

Efter at jeg havde afleveret min bachelor, flyttede jeg til Paris. Det skete egentlig lidt spontant – jeg kunne godt mærke, at jeg skulle have en pause, men vidste ikke lige, hvad jeg skulle give mig til. En dag kom der et opslag op på Facebook om, at der var en familie, der søgte en tysktalende barnepige i Paris. Jeg taler tysk og tænkte, at Paris lyder egentlig meget dejligt, så jeg skrev til dem, og lige pludselig havde jeg forpligtet mig til det her job i Paris. Det var heldigvis en rigtig sød familie – sådan en super rig tysk/fransk-familie. Forældrene var skilt, og faren var meget stereotyp tysk – alting var totalt struktureret. Og moren… var meget fransk og altid med et glas rødvin i hånden. Det var lange, flowy slå-om-kjoler, cigaretter indendørs, champagneglas og sådan nogle ting. Det var en drøm på mange måder. 

Hvorfor besluttede du dig for at holde pause? 

Grunden til at jeg valgte at tage til Paris var, at jeg generelt har været ret glad for at studere, men at jeg under corona lidt mistede motivationen til det. Jeg blev i tvivl om, hvorvidt jeg gik på studiet, bare fordi jeg var startet på det og så ligeså godt kunne fortsætte, eller om det reelt var fordi, at jeg godt kunne lide at studere. Så jeg prøvede at tage en pause og mærke efter, om jeg bare savnede kommunen, det klistrede gulv og kaffen, eller om jeg faktisk savnede at lære, at gå til forelæsninger og fordybe mig i stof. Jeg opdagede heldigvis hurtigt, at jeg savnede at studere ret meget. Jeg kan bare virkelig godt kan lide CSS. Jeg synes, at studiemiljøet er helt vildt godt på stats, og det var helt klart noget, der trak mig tilbage.

Udsigten fra Benediktes værelse

Overvejede du at tage en længere pause end et halv år?

Ja, da jeg tog derned havde jeg ikke nogen slutdato eller bagkant. Men selvom det var helt vildt dejligt at holde pause, og jeg fik virkelig meget ud af det, så gik det også op for mig, at noget af det, der gør mig glad, er at studere. Jeg tog pause for at mærke efter, hvad jeg havde lyst til. Og så mærkede jeg ret hurtigt, at det var at komme tilbage. Det at holde pause gav mig klarhed og en retning af, hvad jeg ville med studiet og livet helt generelt. Jeg tror, at det er sundt lige at stoppe op og mærke efter og ikke bare køre videre, fordi det er dét, der bliver forventet af én. Der er så mange, der bare bliver ved, fordi nu er de i systemet, og de vil gerne ende i en styrelse, og så skal man have en kandidat. Men jeg kunne godt tænke mig, at universitetet var mere end det for mig – at statskundskab ikke bare er en vej til en karriere.

Har du et godt råd til en stresset studerende? Det lyder som om, du lidt selv har været der.

Mit råd er nok bare at give sig selv lov til den pause. Og det behøver ikke at være et halvt år i Paris, men på en eller anden måde at få et pusterum ind i ens liv, hvor man glemmer alle deadlines – og det er jo nemmere sagt end gjort. Men at man virkelig prøver at give sig selv lov til at mærke efter, om man er på vej det rigtige sted hen eller ej.

Er der noget, du ville have gjort anderledes i din pause?

For mig var et halvt år en god længde. Men mine forventninger ville jeg nok have ændret. Jeg havde en forventning om, at jeg skulle ned til Paris og få styr på mit liv. Jeg skulle stå tidligt op om morgenen, jogge igennem en park, sætte mig på en café, spise noget baguette, drikke noget rødvin… bare som om at alting ville falde på plads af at flytte derned. Og det var jo ikke det, der skete. Jeg havde lidt for høje forventninger til, at jeg skulle finde mig selv. Det var også et råd, min mor gav mig, mens jeg var afsted – at der er ikke nogen, der har fundet sig selv, nogensinde. Så jeg tror, at jeg ville have lavere forventninger til mig selv i Paris, hvis jeg kunne gøre det én gang til. Jeg havde sådan et midtvejspunkt, hvor jeg følte, at det bare var nu, verden skulle åbne sig op for mig, og alt skulle falde på plads. Og det sker jo ikke i nogens liv, tror jeg. Håber jeg. Det er i hvert fald ikke sket for mig, haha.  

To parisiske seværdigheder: Benedikte og Eiffeltårnet

Alberte Bay, gast 

Hvad lavede du i din pause?

Jeg var gast på en dansk sejlbåd i fem måneder. Jeg påmønstrede i Costa Rica, hvor jeg sammen med den øvrige besætning brugte den første måned på at vedligeholde båden og klargøre den til stillehavskrydset. De efterfølgende fire måneder brugte vi i Panama og på Galapagos Øerne for så til sidst at sejle over Stillehavet til Fransk Polynesien. 

Hvorfor besluttede du dig for at holde du pause?

Jeg havde længe drømt om at komme ud og sejle, og overgangen mellem BA og Kandidat var en naturlig pause, hvor den drøm kunne udleves. Efter 3,5 år på bacheloren og et år med zoom undervisning var jeg studietræt, og derfor gav det rigtig god mening, at lave noget helt andet, og samle lidt ny god energi op inden kandidatstart. 

Hvordan fandt du ud af, hvad du ville lave i din pause?

Det klarede både Kurs mod fjerne kyster og Troels Kløvedal for mig. 

Overvejede du at tage en længere pause?

Nej, planen har hele tiden været et semesters pause – på den måde kunne jeg få en pause fra studiet og lave noget helt andet, men samtidig komme tilbage til mine noget så dejlige studievenner og nyde den sidste studietid sammen med dem.  

Er der noget du ville have gjort anderledes i dag?

Kæmpe nej. Jeg vil på det varmeste anbefale at tage en pause – det har gjort min resterende studietid meget bedre, fordi jeg vendte tilbage til CSS med en genopdaget glæde ved at studere. 

Føler du på nogen måde, din pause har formet din videre studiegang?

Ja. Min pause gjorde noget godt for min motivation, arbejdsmoral og studieglæde. 

Et godt råd til en stresset studerende?

Italesæt det, og sæt nogle realistiske mål/ forventninger for eksempelvis din læsning – det er ikke meningen, at du skal nå at læse alt pensum i løbet af semesteret (det er derfor, at der er noget, som hedder læseferie). Har du lyst til at holde en pause, så gør det – lyt til dig selv og tænk ikke så meget over de andres studieplaner.