Januars eksaminer er netop overstået og et nyt semester står for døren. Og med ophævelsen af coronarestriktionerne kunne det tyde på et semester, der forhåbentlig endelig bliver normalt. Dermed er der god mulighed for at melde sig ind i en forening og på den måde få et pusterum fra PA-teori og populisme. Men det kan være svært at danne overblik over hvilke foreninger, der egentlig er. Med Andre Ord har derfor været på besøg hos koret Concentus, et alsidigt studenterkor, der vægter fællesskabet højt.
Af Astrid Brauer
Illustreret af Astrid Brauer
Kun for CSS – eller hvad?
Træder du ind i Katten (aka Katedralen, aka Sociologi og Antropologis svar på Jacques D – det ligger i bygning 16) mandag aften mellem 19 og 21, er det korsang, der møder dig. Det ernemlig her, studenterkoret Concentus holder til. Selvom koret normalt øver på CSS, er det bestemt ikke kun CSS’ere, der er med. Snakker man lidt med de fremmødte, finder man hurtigt alt fra medicinere til audiologopæder og alt derimellem. Dog er de fleste af uddannelserne på CSS også repræsenteret i koret, som er åbent for alle uanset uddannelsestype, alder, køn og korerfaring.
Koret har eksisteret siden 1999 og har dermed mange år på bagen. Medlemmerne er dog – af naturlige årsager – skiftet ud mange gange siden da. Der plejer dog at være omkring 30 medlemmer fordelt på køn og uddannelser. Koret ledes af Toke Brorson Odin, der er uddannet musiker og dirigent.
I normale tider holder Concentus et par koncerter hvert semester. De numre koret synger er meget alsidige, lige fra dansk til russisk, fra klassisk til rytmisk til pop, både gammelt og nyt. Denne alsidighed afspejles også i korets koncerter, hvor det forgangne semester bød på både optræden ved Københavns Kulturnat og Juridisk Diskussionsklubs Årsfest. Koncerterne er dog ret uformelle, og for mange ses de mest som en grund til at øve.
Så englene synger
Men hvad er tiltrækningskraften ved koret, der gør, at det har eksisteret i over 22 år – og det på trods af, at ingen af de oprindelige medlemmer har været med længe? Lars Heidtmann, som læser Statskundskab på 12. semester og har været med i koret siden han startede på studiet beskriver koret som et pusterum fra studielivets strabadser.
»Der er noget meditativt over den stilhed der sænker sig, når opvarmningsøvelserne går i gang og alle står og strækker deres stemmebånd; lægger hænderne på brystet og kigger op. Verden svinder ind til øjeblikket, indtil en klar tone bryder tavsheden og vores dirigent, Toke, sætter os i gang. Eller når man får øjenkontakt med en sanger i den anden side af rummet, og det blik, vi deler, bare siger ‘nu svinger vi, vi føles som en enhed, vi er til stede ikke bare i vores egen sang, men i hinanden, og vi reagerer på dirigentens mindste håndbevægelse’. Og i det øjeblik er studiets strabadser lige så fjerne som Mars.«
Med fokus på fællesskab
Når Concentus mødes hver mandag fra kl 18.50-21.15, går hele tiden ikke med at synge. Midt i øvegangen er der nemlig pause, og det er ikke kun den ugentlige medbragte kage der gør den populær. Mindst lige så vigtigt som at synge, er det sociale fællesskab, som kun forstærkes af, at korets medlemmer har forskellig uddannelsesmæssig baggrund.
»Men det er også et socialt pusterum. Man kan bryde ud af sin boble og ikke bare møde studerende fra andre årgange og alle de andre studieretninger på CSS, men også jurister, medicinere, CBS’ere eller ITU’ere. Ikke fordi det er det vigtigste, hvor man lige læser, for vi danner jo et fællesskab om musikken,« beskriver kormedlem Lars Heidtmann.
Koret gør meget for at det sociale svinger lige så meget som musikken. Ud over pausehygge og spontan øldrikning efter øvning, holder koret også en korweekend hvert semester. Her synges – naturligvis – også, men fokus ligger i lige så høj grad på fællesskabet. Korweekenderne – som plejer at ligge tidligt i semestret – gør rigtig meget for det sociale, og det er da også der, nogle af Lars’ bedste øjeblikke i koret kommer fra:
»Tæt stuvet sammen i et sommerhus, får vi sunget til sent ude på natten, gået lange ture, lavet mad og spillet spil. Det er nogle af de mest memorable øjeblikke! Som da vi tog vores sangmapper med og holdt en impromptu koncert/korprøve i kirken i Faxe.«
Lars Heidtmann
Der er altså tale om et kor hvor man, ud over at få trænet stemmebåndene mens man fortrænger skriveøvelsernes stress, har mulighed for at blive en del af et fællesskab, som spænder ud over bare CSS, men som også gør at man genkender nogle flere på CSS’ labyrintiske gange. Her er for alvor tale om en forening, som gør mandagen til noget, som faktisk er værd at se frem til.
Vil du være med?
Concentus øver hver mandag fra 18.50 til 21.15. Hvis du er blevet nysgerrig på at være med, holder koret en åben øvegang mandag den 14. hvor alle der er interesserede er meget velkomne til at komme. Du kan læse om de praktiske detaljer her eller finde koret på Facebook under navnet Studenterkoret Concentus.