Skip to content

LinkedIn: FORBINDELSER, BLÆR OG SKJULTE KOMPETENCER

På LindkIn taler alle tysk, har kompetencer inden for policy-analyse og er glade for velgørenhed. Men er der overhovedet nogen, som får et job ud fra deres profil, eller er det kun blær? MED ANDRE ORD prøver det professionelle Facebook.

Af Maja Lundgaard

I jagten på et studiejob opretter jeg, ligesom stort set alle mine medstuderende allerede har gjort, en bruger på LinkedIn. Måske vil platformen åbne en helt ny verden for mig.Jeg er dog ikke helt sikker på, at jeg er en velegnet bru­ger. Man skal gerne smide i hvert fald 10 timers arbejde i den. Medmindre man altså vil skylle sin karriere ud i toilettet.

Indtil videre har jeg kun udfyldt mit navn på LinkedIn. Jeg er blevet forbundet med ni personer, hvoraf den ene er min mor. Fedt. Nu modtager jeg dagligt en mail i min indbakke, der minder mig om, at chancen for, at nogen kigger forbi min LinkedIn­profil, er større, hvis jeg tilføjer min erfaring til profilen. Og det er sikkert rigtigt nok.

Problemet er bare, at jeg har lidt svært ved at få mine syv års ansættelse i en bager, mit sabbatårsjob på et kontor, løse tjenerjobs, et halvt år i en institution og et lille år som kontoransat i Københavns Byret til at lyde sofistikeret nok til at lande et cool studiejob i et mini­ terium eller noget lignende.

VAMOS A LA PLAYA!

Der er uendeligt mange forbindelser, som det hedder på LinkedIn, og på min jomfrurejse ind i LinkedIn­ universet kræver det ikke mange klik, før jeg ender på Lars Løkkes LinkedIn-­profil. Der er ikke nogen tvivl om, at hans erfaringer er en del mere imponerende end mine, da ’statsminister’ ikke overraskende pryder hans CV hele to gange. Hvorfor er han egentligt på Lin­kedIn? Leder han allerede efter et nyt job?

Jeg har samtidigt fundet flere af mine medstuderende på platformen, og jeg blev en smule overrasket over, hvor mange af dem, der kan tale tysk, fransk eller spansk med professionel praktisk færdighed, som det hedder på LinkedIn-­lingo.

Jeg har haft fransk i folkeskolen og spansk i gymnasiet, men min kyndighed inden for de to sprog rækker ikke meget længere end omelette du fromage og vamos a la playa. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg mestrede det med professionel praktisk færdighed. To andre profiler, der dukkede op som ’personer jeg måske kender’, er min bankrådgiver fra Nordea samt den elektriker, jeg havde til at sætte en lampe op for mig i sidste uge. Alle er åben­ bart på LinkedIn, og LinkedIn ved åbent alt om mig.

En kunde, der brokker sig over antallet af birkes på sin håndværker, kan vel godt gå som ’erfaring med håndtering af komplekse borgere’

– Maja Lundgaard

KUNSTEN AT OMSKRIVE ERFARING

Hvis jeg skal gå ind i og forhåbentlig vinde LinkedIn kampen, må jeg derfor arbejde med den erfaring, jeg nu engang har. Min store erfaring inden for bager­ verdenen kan slibes til, så den passer til LinkedIn.

En kunde, der brokker sig over antallet af birkes på sin håndværker, kan vel godt gå som ’erfaring med hånd­ tering af komplekse borgere’. Og min erfaring med at fjerne en ært fra en fireårigs næse kan nok godt gå som ’flair for dybdegående arbejde og sans for detalje’.

Ansvarlighed er vel også at sørge for, at alle får den rette mælk i deres café latte til 49 kroner. I hvert fald må jeg benytte alle kneb for at gøre min profil attraktiv for en potentiel fremtidig arbejdsgiver. Jeg kan ikke være den eneste, der må tænke kreativt for at opnå et passende udtryk på min profil.

Skærmbillede 2015-12-23 kl. 12.05.37

TÆLLER SKOV­STRATEGO?

Det er formentlig også en god idé at lægge en større indsats i præsentation af mig selv. En præsentation, hvor jeg i unikke vendinger fremstiller min person og mine kompetencer, så det kan mærkes gennem skærmen. Måske med overskriften ’Borgerrettigheds­kæmpende statskundskabsstuderende med ben i næsen og et hjerte, der banker for klimabeskyttelse og bekæmpelse af fattigdom’. Det skal nok blive godt.

På trods af mine få forbindelser dukker der nu nyheder op på min startside, der fortæller mig, at en forbindelse er blevet flyttet til et nyt ministerium eller styrelse på grund af regeringsskiftet, var i spidsen for et super rele­vant humanitært projekt i forbindelse med flygtninge­presset på Europa eller netop har forfattet en kronik om fremdriftsreformens konsekvenser, der skabte debat i Information.

Men altså, jeg har da også lidt nyheder at tilføje. Jeg har for nylig været på begynderkursus i Excel hosDJØF. Jeg har også været til teambuilding med mit job, hvor gennemsnitalderen blandt medarbejderne ligger omkring 50 år. Vi spillede skov­stratego. Det er, hvad jeg kan byde ind med af arbejdsrelaterede ny­ heder på nuværende tidspunkt. Det må da gælde for noget.

 Man giver en ’endorsement’ for en ’endorsement’, som man normalt giver et ’like’ for et ’like’
– Maja Lundgaard

DET PROFESSIONELLE FACEBOOK?

Mest af alt minder LinkedIn mig om et professionelt Facebook. En ny funktion hvor man, under påskud af at ville skabe netværk eller er jobsøgende, virtuelt kan følge med i sine medstuderende og underviseres arbejdsliv.

Man giver en ’endorsement’ for en ’endorsement’, som man normalt giver et’ like’ for et ’like’. LinkedIn er ste­ det, hvor man kan få lov til at fremhæve sine bedste sider, politisk korrekte interesser og kompetencer fuld­ kommen skamløst, uden at nogen vil bebrejde én for det. Det er faktisk meningen.

Jeg kan godt set, at min kreativitet kommer på over­ arbejde, hvis jeg skal stable en interessant profil på benene. Men for at være helt ærlig er jeg ikke sikker på, at det vil være arbejdet værd. Jeg har aldrig hørt om nogen på studiet, der blev headhuntet til en studenter­ stilling et eller andet vildt fancy sted gennem LinkedIn. Findes de derude? Der må jo være en grund til, at vi alle sammen er på LinkedIn. Jeg har dog endnu ikke fundet den.