Semester efter semester drager jubeleuropæiske statskundskabere på praktikophold i Bruxelles som del af kandidaten. Hvad de egentlig laver, er dog for de fleste uvist. MAO har derfor taget sagen i egen hånd og sendt en skribent på et fly, for at fange et interview med en af dette års praktikanter.
Af Tabarek Hassan
Det kedelige
Jeg hedder Jakob Villesen Friis Petersen, gik på hold Tyskland og går nu på 1. semester af kandidaten, som jeg har startet med et halvt års praktikophold i Bruxelles, hvor jeg er ansat hos Dansk Industri.
Hvordan forløber en standard dag på kontoret?
Det er svært at beskrive en standard dag på arbejdet, da der er mange forskellige opgaver, og det kan komme lidt ad hoc. Jeg har fået at vide, at dine dage aldrig er ens som lobbyist, men som praktikant har jeg alligevel nogle faste opgaver. For eksempel laver jeg ugentligt en oversigt over, hvad der sker i Europa-Parlamentet og i Folketingets Europaudvalg, og jeg skriver også referater til vores enhedsmøder. Det lyder måske lidt kedeligt, men der er også spændende dage på kontoret. For nylig havde vi for eksempel et rundbordsmøde med en masse stakeholders i forhold til reformen af EU’s elmarked, som kommissionen kom med et udspil til tidligere på året. Her havde vi samlet både repræsentanter fra Kommissionen, Europa-Parlamentet og forskellige af vores medlemsvirksomheder til en snak om indholdet og udfordringerne, og hvor forslaget gerne skulle ende henne. Det var virkelig spændende at være med til.
Hvad er det bedste og det værste ved praktik i Bruxelles?
Det er svært at pege på én ting som det bedste, men det store fællesskab af andre EU-praktikanter gør det til et rigtig godt sted at være socialt. Ellers er jeg glad for at spise ude, hvilket der er rig mulighed for her – og endnu mere, hvis man tager en billig bus- eller togafgang til Paris hen over en weekend. Det kan jeg klart anbefale! Og ellers, uden at lyde for jobsamtale-agtig, får man jo virkelig et stort og unikt indblik i arbejdsgangen så tæt på EU, som jeg synes er meget interessant.
Det værste er nok praktikrapporten, der skal skrives, som man går og har hængende over hovedet. Jo tættere på deadline, jo mere begynder det selvfølgelig at fylde. Heldigvis skal den jo bare bestås, så det går nok.
Hvor får man den bedste hurtige bid mad?
Jeg er så heldig at bo 50 meter fra burgerstedet Rambo, som laver nogle rigtig gode burgere, særligt på en grå tømmermændsdag. Jeg har faktisk læst, at det skulle være et af de bedste burgersteder i Bruxelles. Og ellers skal man jo have fritter, når man er i Bruxelles, og der tror jeg, min favorit pomfritpusher er Frit Flagey, der ligger nede ved Flagey pladsen, der heller ikke er så langt fra, hvor jeg bor. Hvis man også vil have et glas vin til, er Frit Cocq et godt bud.
Hvad er dit go-to sted for en fyraftensøl?
Et godt sted til en fyraftensøl kunne være Cafe Circus på Place de Londres. Det er et rigtig hyggeligt sted, men det er desværre sjældent, at solen skinner der. Til gengæld kan man fange et genialt sol-spot på Le Petit Canon, som jo nok i virkeligheden mere er en vinbar. Om torsdagen er Place Du Luxembourg (også kaldet Plux) også et velkendt samlingspunkt for andre bureaukratiske typer, især praktikanter og yngre.
Hvordan er det sociale?
Det sociale er virkelig nice. Hvis man drømmer om at have et godt socialt liv under ens praktik, så synes jeg, at man skal tage til Bruxelles. Der er virkelig mange andre danske praktikanter, og jeg bor selv på et dansk kollegie med 20 andre, så man er jo omgivet af mennesker hele tiden. Det er sjældent, man ikke har noget at lave – særligt i weekenderne, der ofte går med fester eller på stadion for at se fodbold. Jeg hygger mig i hvert fald meget!