Skip to content

Matematikken bag murene på CSS

Er du også faret vild på CSS før? Måske løbet til holdtime fem minutter over dit akademiske kvarter for så at finde ud af, at du ikke aner, hvor Bygning 7 er? De tider er ovre! MED ANDRE ORDs egen ekspert i stedsans, Rasmus Dela, deler her ud af sine tips og tricks, så du aldrig går forkert på det gamle kommunehospital.

Skrevet af Rasmus Dela

Fotos af Erika Dalsgaard Brunner

Lokale 7.1.18?

Nårh ja, det er første sal i Bygning 7. Du ved, den der bygning ved indgangen, som er placeret ved siden af Bygning 1, hvor Bygning 10 støder til, som er parallel med Bygning 5 og ligger skråt over for Bygning 4. Den finder du let!

Og jaja. Det gør alle da – på et tidspunkt. Men tallene har aldrig vist vejen. Numrene på CSS’ bygninger giver nemlig ingen logisk mening, og desto mere man prøver at udregne placeringen ved hjælp af nummereringen, desto større bliver forvirringen. Til sidst må alle studerende og medarbejdere efterhånden acceptere, at sådan er det bare. Lev med det, som de siger.

Men efter snart 5,5 års studier (undskyld, Mette) kan jeg nu afsløre beregningerne bag murene. Hold fast, sæt dig godt til rette og spænd Matematik på B-niveau-hjelmen: det her bliver mind-blowing.

I solhaven, bygning 4 th. og bygning 8 tv.

Bygning 2 er placeret overfor Bygning 7, som samlet giver 9.

Bygning 4 er placeret overfor Bygning 5, som ligeledes samlet giver 9.

Tager man kvadratroden af 9, så får man tallet 3.

“Men hov, der er da ingen Bygning 3 på CSS?“. Nej sandt nok (i hvert fald ikke på den rigtige side af Østre Farimagsgade), men tallet skal bruges i en anden sammenhæng. Lægger man 3 til fx 2, så får man 5 – og det er bygningen, som ligger diametralt modsat Bygning 2. Det samme er gældende for Bygning 4, der er placeret diametralt over for Bygning 7. Tilfældigt? Jeg er ikke sikker.

Vi har altså nu konstateret hovedbygningernes indbyrdes numeriske forhold og kan dermed arbejde os videre ind i systemet. Det bliver nemlig vildere endnu.

Parallelt over for Bygning 2 finder man så Bygning 4. Ganger man 2 med 4 får man 8, som er nummeret på bygningen, der forbinder dem. Parallelt med Bygning 8 finder vi Bygning 10, der forbinder Bygning 5 og 7. Hvorfor 10? Jo, det er summen af alle bygningerne ved indgangen (7+1+2 = 10).

I ‘firkanten’, bygning 12

Tilbage i firkanten er der så Kommunen: stedet hvor alle statskundskabere starter og ender. En bygning, der bærer tallet 12, men som langt fra indgyder den værdi, når først uret har rundet midnat og promillerne bliver til hele tal.

Nogen vil måske nu påpege, at beregningerne er usammenhængende, inkonsistente og langt fra dækkende for hele CSS. Men det er ikke en diskussion, jeg ønsker at gå nærmere ind i.

“Jamen øh… hvorfor hedder det Bygning 35?”, vil nogen måske spørge. Der er 35 trappetrin ned til gården, derfor.

Trapperne ved Bygning 35, Bygning 4 i baggrunden

“Nårh okay… syret. Men hvad så med Bygning 34?”. Der er 34 glasvinduer monteret.

“Er du sikker?”.

Nej, men sådan er det bare. Lev med det.

Kort over CSS