Skip to content

Smagskundskab: Kantinerne på CSS

af Ida Meldgaard Justesen

Klokken er 07:50, du ruller ud af sengen og vurderer, at bodega-dunsten i dit hår fra gårsdagens fyraftensøl er så mild, at det kun er dig selv, der kan lugte den. Du hopper lynhurtigt i noget tøj for at springe på cyklen og halse mod dagens første forelæsning klokken 08:15. På vej ud når du akkurat at åbne køleskabet og kigge ind på en tom hylde for i samme sekund at forsage den ellers fremragende idé, det var, at smøre en madpakke. 

Der kan ske mange ting, der gør, at det ultimative sparetip og morråd – smør madpakke! –  glipper i hverdagen. Derfor er det jo heldigt, at vi læser et sted, hvor vi kan købe vildt billig, rigtig lækker og grøn studentermad i hele tre forskellige kantiner. Eller kan vi? MED ANDRE ORD har testet dine muligheder for at redde frokosten, og vi er ikke just imponerede.

Først og fremmest skal det lige siges, at alle kantinerne på CSS drives af samme virksomhed: Jespers Torvekøkken – som ifølge deres hjemmeside helt sikkert har ”det du leder efter”. Efter en hurtig søgning på, hvem Jespers Torvekøkken er, lærer jeg, at de netop har vundet ”Kantineprisen 2022”, hvilket jo umiddelbart tegner utrolig godt for os studerende. Prisen fokuserer bl.a. på bæredygtighed og reduktion af madspild – og det kan ingen da være uenige i, er en god ide. Derfor blev jeg også en anelse overrasket, da det gik op for mig, at prisen uddeles af Landbrug og Fødevarer, og i år var gået til kantinen hos Kopenhagen Fur, der drives af Jespers Torvekøkken. Umiddelbart ikke den mest bæredygtige kombination i denne skribents øre. Men det må være emne for en anden artikel, for nu skal vi videre til, hvad vores prisvindende kantineudbyder egentlig smækker på menuen her på CSS:

Den lille kantine

I Den Lille Kantine testede jeg ’Det Grønne Studentermåltid’, som både serveres i den lille og store kantine. Imponerende nok må kantinen være det eneste sted i Danmark, der ikke er ramt af inflationen. Måltidet koster stadig 35 kr., ligesom det gjorde, da det hed street-food kantinen. Det grønne studentermåltid er altid vegansk, og menuen ændrer sig hver dag. I dag stod den på glaserede gulerødder med bønnemos, der var serveret ovenpå en bund af ris, der var veltilberedte og havde en bismag af kokos – rigtig lækkert. Bønnemosen smagte også godt – den var tilpas cremet og havde en masse umami-smag. De glaserede gulerødder smagte mest bare af kogte gulerødder; de var fint krydrede, men det er altså bare svært undgå en blød, sød og slatten gulerodsfornemmelse, når de måske har fået en tand for længe i ovnen (gryden?).

Alt i alt var det faktisk et rigtig godt måltid. Det var en god, stor portion, både ris og bønner holdt på mætheden længe, og der var masser af umami i bønnemosen. Det eneste minus var de lunkne gulerødder. Eller nej – der er et andet minus, som er, at hvis du kommer, lige når forelæsningenerne slutter kl. 12, så står du i kø med samtlige andre studerende og ansatte, der heller ikke fik smurt den kedelige madpakke. På den måde kan du altså hurtigt miste en stor del af den sparsomme frokostpause. Pro tip: snig dig ud fra forelæsning 5 minutter før og få lynhurtig betjening og en lang frokostpause til at ligge og dase i – selvfølgelig på bekostning af forelæserens slide med dagens vigtigste pointer. 

Smagsoplevelse: 4/6

Mæthed/value for money: 6/6

Den store kantine: Buffeten

Tiden var kommet til, at jeg endelig skulle afprøve den buffet, der ser så lokkende ud, når man slasker ind i kantinen ved 11-tiden, fordi kommunen er lukket, og man endnu ikke har fået kaffe. Alle de gange, jeg er gået forbi den buffet og er blevet overvældet af mulighederne, har måske været medvirkende til lidt for høje forventninger, men jeg blev i hvert fald slemt skuffet. 

Først og fremmest gik jeg fra kantinen med en portion mad, der kostede 60kr. 60kr.! Ikke lige hvad jeg havde forventet at spendere på min portion ris med karry. Jeg vil medgive, at jeg blev revet med af stemningen og selvfølgelig måtte smage et bredt udvalg, for at give jer kære læsere et repræsentativt indblik i den mad, der serveres, men jeg synes stadig, at 60 kr. er uproportionelt – så det er klart et minus.

Det, jeg så havde puttet i min pap-beholder, var en solid omgang ris med karry samt en risotto med søde kartofler og lidt salat på toppen. Karryretten var katastrofalt underkrydret – den manglede både salt og spark, og så var (de uproportionelt store) broccolistykker helt gennemkogte, så ikke engang her var der lidt bid. Risottoen med de søde kartofler var… sød. Ikke hvad jeg havde forventet af den ellers saltede og umamiede klassiker. Men her må jeg nok bare konstatere, at søde kartofler og risotto-ris ikke er en vinderkombination. Resultatet var en meget sød, blød og let slimet masse – faktisk mere som en egentlig risengrød, og det skal jeg kun bede om med kanelsukker og smør, tak. 

Hvis jeg skal sige noget positivt, er det, at jeg i hvert fald blev mæt. Portionen var nok også i den store ende, og det kunne mærkes. Derudover var salaterne glimrende; der var både forskellige nødder og syltede rødløg i, så det løftede da lige lidt.

Alt i alt var det dog en larmende fiasko fra mit buffetbesøg. Det var alt for dyrt, og maden var kedelig og klistret. 

Smagsoplevelse: 2/6

Mæthed/value for money: 1/6 (60 kr!)

Kantinen i bygning 35/ økonomi-kantinen

Økonomi-kantinen er selvfølgelig også eget af Jespers Torvekøkken. Den er dog kendt for sin dyre kaffe, fancy morgenmad, og så sælger den ikke varm mad til frokost. Dog kan man finde en varm panini i sortimentet, som jeg selvfølgelig måtte smage. Jeg gik efter veggie-versionen, der indeholdt tomat, mozzarella, rucola og pesto.

Selve brødet var lækkert og crunchy, drysset med rosmarin og brændt med de obligatoriske grill-striber fra toasteren. Mozzarellaen indeni var smeltet og blandede sig med pestoen og den varme tomat. Smeltet mozzarella er jo i sig selv lækkert, men så var det heller ikke mere end det. Tomaten var kedelig og smagsløs – jeg medgiver, at det er svært at finde en god tomat i Danmark i oktober, men så kan man i det mindste hjælpe den på vej med en pesto, der smager af noget og en ost, der har bare lidt mere format end fem-kroners mozarellaen fra Rema (der ellers også har sin charme). Til 40 kr. per panini kunne man i hvert fald have håbet, at de ikke bare havde slasket tre halv-kedelige ingredienser sammen og opgivet at finde på et alternativ til den serrano-skinke, som uden tvivl må have løftet den panini, der kom med kød. Bare en enkelt soltørret tomat ville have gjort vidundere. I det store hele var paninien fin nok, ikke nogen udsøgt smagsoplevelse, ikke en uspiselig frokost. Mætheden holdt ikke specielt længe, og paninien var i den lille ende – så med en pris på 40 kr. ligger paninien i den dyre ende af frokostskalaen, da man i virkeligheden godt kunne spise en til efter den første halve time. 

Smagsoplevelse: 4/6

Mæthed/value for money: 4/6

Sandwich i alle kantinerne

Man kan få de samme sandwich i alle tre kantiner, og hver dag er der både en kød-version og en (næsten) vegetarisk version. 

Jeg har ikke så mange ord her. Vegetarsandwichen var lavet med tørt, tørt brød, og fyldet var intet mindre end: broccoli. En god omgang slatten broccoli som pålæg. Virkelig ikke en vinder. En af de andre dage var muligheden for vegetarer en tun-sandwich – jeg synes, det siger sig selv.