Skip to content

MAO på udveksling: Milano ifølge Lucia

Lucia Emilie Arndal tog på udveksling i efteråret 2021 og tilbragte et semester på Universitá degli studi di Milano. På trods af en besværlig proces med forhåndsgodkendelser opfordrer hun andre studerende til at gribe chancen og tage på udveksling. MED ANDRE ORD har interviewet Lucia for at høre om hendes oplevelser som udvekslingsstuderende i Italien.

Skrevet og illustreret af Ida Lous Jensen

Som studerende er der et hav af muligheder for at komme på udveksling både i og udenfor Europa – så hvilke tanker gør man sig, når der skal vælges destination?

Lucia ville gerne på udveksling i Europa på sin bachelor og muligvis på udveksling udenfor Europa under sin forestående kandidat. Valget faldt meget naturligt på Italien, da hun altid har haft en kærlighed til landet, og heldigvis var der en plads til hende i Milano.

Forhåndsgodkendelse af fag

Næste step var forhåndsgodkendelse af fag til opholdet – og det blev noget af en opgave. Lucia havde fået en masse forhåndsgodkendelser hjemmefra, netop for at være dækket ind, men da hun ankom til Milano, måtte hun genoverveje og have nye forhåndsgodkendelser. »Det var noget værre rod,« fortæller hun.

»Jeg ville ønske, at der var en bedre proces. Det er helt klart det, jeg oplevede, var det sværeste ved at tage på udveksling. Det er også det, jeg hører fra tidligere studerende, der har været afsted.«

Lucia understreger dog samtidig, at hun oplevede stor fleksibilitet fra begge universiteter. Når først man er afsted, vil KU gøre meget for, at det lykkes, udtaler hun.

Fagvalg endte med History of Regional Integrations, Comparative Politics and Development, Journalism, Media and Politics samt Comparative Legal Traditions. History of Regional Integrations var et fag om regional integrationsteori, der blev stedfortræder for KU’s Europæisk Politik. Som kombineret valgfag og Europæisk Politik havde Lucia Comparative Legal Traditions, der omhandlede EU-praksisser med et juridiske fokus, der metodemæssigt var en god kobling til statskundskab. Comparative Politics and Development blev stedfortræder for KU’s Dansk og Komparativ Politik 3, hvilket Lucia synes passede supergodt. Som valgfag havde Lucia Journalism, Media and Politics, der ikke er statskundskab specifikt, men statskundskaben gav Lucia en mere konkret og kritisk vinkel i forhold til hendes medstuderende.

Studieliv

Med sit ophold ønskede Lucia at udfordre sin måde at være studerende på, som hun kender fra KU. Det fik hun også lov til. Hun fortæller blandt andet, at pensumlisterne ikke var fastlagt på samme måde, som hun kendte det fra KU. Der var desuden mere fokus på paratviden og mundtlighed, end hun var vant til hjemmefra. Det var en udfordring, fordi det var en anden måde at gå til studiet på, men gav hende samtidig et udsyn på en helt anden måde.

Har Lucias udtalelser overtalt dig til at tage af sted? Læs hendes tre bud på ting man som udvekslingsstuderende skal huske at pakke med:

  • En god bog om Italien – læs om landet mens du er i det
  • Et kortspil – skaber fed stemning når man møder nye mennesker
  • Engangskamera – til at forevige minder og spontane/sjove øjeblikke

Bliv lokalkendt i Milano

Udover det faglige, hører der sig også et væld at sociale og kulturelle tilbud til oplevelsen som udvekslingsstuderende. Lucia fortæller, at det var nemt at møde nye mennesker, og at der var masser af sociale arrangementer – det var nærmest sværere at sige nej end ja til de mange muligheder. Hun råder til at være spontan og deltage, når muligheden byder sig. Selv tilbragte hun en super hyggelig eftermiddag med en pige fra Trinidad uden fastlagt aftale.

Skal man tilbringe en eftermiddag i byen, opfordrer Lucia til at lade bykortet blive hjemme og i stedet opleve byen på egen hånd. Bliv lokal og gå ned ad de små sidegader – som Lucia siger, kan man være turist i mange byer men ikke lokal i mange byer. For at hjælpe dig på vej til at blive mere lokalkendt i Milano, bringer MED ANDRE ORD helt eksklusivt Lucias egne anbefalinger til cocktails og mad i byen:

  • B Café til en cocktail/aperitivo – Fed stemning og gode cocktails til 10 EUR.
  • Spritzeria – Aperol Spritz og øvrige drinks til den nette sum af 3 EUR.
  • Trattoria Milanese – Lucias yndlingsrestaurant i Milano: »Ægte milanesisk stemning og maden er i top. Ikke et sted man umiddelbart finder som turist i byen.«

Lucia tilføjer, at når man nu er afsted, så skal man drage fordel af friheden og tage på weekendture udenfor Milano, eller den by, man nu engang er på udveksling i. Hun fortæller, at hun selv tog en tur til Paris i oktober for at besøge to andre studievenner på udveksling i Frankrig.

Just do it!

På trods af udfordringer, tvivl og afsavn til Danmark, så råder Lucia til at have is i maven, da det nok skal lykkes. For som hun selv siger:

»Hvis du er i tvivl, så tag afsted. Du kommer ikke til at fortryde det. Det du får ud af det, får du ikke andre steder. Jeg er simpelthen så glad for, at jeg tog afsted, og jeg var en kende i tvivl.«