Skip to content

MAO tager pulsen på Univalget 2023

MAO var på pletten, da Univalget blev skudt i gang. Selvom mange studerende normalt først møder ind til undervisning i henhold til det akademiske kvarter kl. 08.15, træder MED ANDRE ORD ind på CSS allerede kl. 07.45 mandag morgen for at tale med kandidaterne til Univalget og høre, hvad de har på hjerte.

Skrevet af Kristoffer Østerlund Kaadtmann

Psst…. Kan du heller ikke huske, hvad Univalget egentligt går ud på? Er du også forvirret over hvilke opgaver Det Akademiske Råd, Studienævnet og Bestyrelsen egentlig varetager? Læs eller genlæs artiklen ”Derfor skal du gå op i Univalget” her.

Asta Mathilde Mølstrøm. Frit Forum. Spidskandidat til Akademisk Råd på SAMF.

Hvorfor stiller du op til univalget?
Studenterdemokratiet er vanvittigt vigtigt, og der er meget få, der ved noget om det. Der er mange fede muligheder for at få indflydelse på det universitet, vi går på, og det vil jeg gerne sætte større fokus på. Det er derfor, jeg stiller op, fordi jeg vil gerne engagere flere i studenterdemokratiet.

Hvad er din mærkesag?
Min hovedmærkesag er at sætte fokus på kvinders rettigheder. Vi skal få indført gratis bind på alle toiletter, både på CSS og resten af Københavns Universitet. De har det mange steder rundt omkring i Europa, så hvorfor ikke på CSS.

Hvis du skulle anbefale en bog til andre, hvilken bog ville du anbefale?
Hvis det skulle være en ikke-politisk bog, ville jeg vælge ”Gift” af Tove Ditlevsen, som handler om hendes ægteskaber. Den er fed.

Julia Tornqvist Lohse. Konservative Studerende. Spidskandidat til studienævnet på statskundskab og SAMF.

Hvorfor stiller du op til univalget?
Det er vigtigt, at vi har en fagligt stærk uddannelse, og jeg synes, det er vigtigt at have nogle, der kæmper for det.

Hvad er din mærkesag?
Der er jo mange gode. Det vigtigste for mig er optagelse af forelæsninger, og det andet er bedre og mere feedback. Det kæmper jeg mest for.

Hvis du skulle anbefale en bog til andre, hvilken bog ville du anbefale?
Den var svær. [Det er også lidt tidligt…?] Ja, det er meget tidligt at stille sådan et spørgsmål, fordi der er mange gode bøger. Jeg har lyst til at sige grundbogen i DAK (red. Det Demokratiske System af Jens Blom Hansen m.fl.), fordi DAK var mega fedt. Meget nørdet, men den må det være.

Emma Due. Studenterrådet. Studienævnet og Det Akademiske Råd.

Hvorfor stiller du op til univalget?
Det gør jeg, fordi jeg grundlæggende er interesseret i, hvordan de studerende har det, både fagligt og trivselsmæssigt. Jeg vil sikre den bedst mulige uddannelse for alle. Det gør man gennem både at prioritere trivslen, men også ved at se på det pensum, vi arbejder med. Det er vigtigt at huske bredden og mangfoldigheden i pensum. Jeg synes meget er spændende. F.eks. går jeg op i SPS (specialpædagogisk støtte) til de studerende, der har brug for det, men jeg går også op i det sociale aspekt ved studielivet: rusturen, hvordan tutorerne har det og hvordan vi bliver ved med at holde det kørende.

Hvad er din mærkesag?
Det skulle være at fastholde et fokus på trivslen. I modsætning til de andre lister, der stiller op, mener jeg, at trivslen er noget, vi skal prioritere. Selvom vi er voksne mennesker, er det noget vi skal prioritere. Det er først gennem det udgangspunkt, altså trivslen, at vi kan få den faglighed, vi alle sammen vil have. Derudover går jeg op i mere bæredygtighed på KU. En ting er affaldssorteringen med skraldespandene, som alle fysisk kan se, men jeg ønsker i højere grad flere tiltag som man ikke direkte kan se, men som gør en forskel for universitets udledninger.

Hvis du skulle anbefale en bog til andre, hvilken bog ville du anbefale?
Åh, den er svær. Jeg har ikke nogen konkret bog, men jeg vil anbefale nogle bøger, som er udenfor pensum. Noget skønlitteratur, som folk selv har lyst til at læse. Husk, at læsning ikke kun er noget, man gør for karakterer, men noget, man gør, fordi det er fedt.

Thomas Holst Padkjær. Frit Forum. Studienævnet og Akademisk Råd, men primært til Bestyrelsen sammen med Nikoline Linnemann Prehn, som også stiller op til Bestyrelsen.

Hvorfor stiller du op til univalget?
Jeg vil gerne gøre noget godt for universitetet. Jeg har i min studietid oplevet nogle ting, jeg har været utilfreds med, og det er derfor, jeg stiller op. Hvilke ting har du oplevet, som du er utilfreds med? Det er primært, at KU og KU’s ledelse sætter for meget fokus på forskning og for lidt fokus på uddannelse. Der skal være mere undervisning, som er rettet mod de studerende, fremfor rettet mod forskning.

Hvad er din mærkesag?
Min mærkesag er fakultetspsykologer på Københavns Universitet. Man kan komme til samtaler på DTU, KEA og KP, men ikke direkte på campus på KU. Det er for dårligt, at man skal ud til Sydhavn for at få en psykologsamtale. Min mærkesag er derfor at få psykologer funderet på campus, så de kan øge trivslen, bl.a. gennem kurser, som man ved virker, men som KU har valgt at spare væk.

Hvis du skulle anbefale en bog til andre, hvilken bog ville du anbefale?
Min yndlingsbog er ”Griberen i rugen” skrevet af J.D Sallinger. Den er fantastisk, især hvis man er ung og teenager. Det er en bog til alle, som har en lille smule hjertesorg. Den bog, som jeg har på mit natbord lige nu, er ”Meritokratiets tyranni” [skrevet af Michael J. Sandel]. Den er også rigtig god, så den kan man også overveje at læse.

Signe Berner. Læser naturressourcer med specialisering i miljøvidenskab. Spidskandidat til Bestyrelsen for Studenterrådet.

Hvorfor stiller du op til univalget?
I bund og grund har jeg stillet op, fordi jeg altid har haft en idé om, at os studerende bliver glemt. Jeg stillede op, fordi jeg havde meget svært ved at se mig selv i mit studie, fordi jeg var meritstuderende, dvs. jeg havde ikke haft vildt meget med mit studie at gøre. Ved at stille op, kunne jeg komme ind til kernen af at være studerende, og det er det, som jeg gerne vil tage med ind i Bestyrelsen. Lige meget, hvor du kommer fra, så har du mulighed for at få din mening til kende.

Hvad er din mærkesag?
Vi har tre mærkesager og en ordparole. Vi går på valg på et grønnere KU. Vi kigger mere på den bæredygtige orden og med vores strategi, som skal godkendes til december. Det næste arbejde handler om implementeringen af alle bæredygtighedstiltag. Der vil jeg gerne ind og bidrage ved ikke kun at se på grønne kantiner, men mere generelt et grønnere campus. F.eks. ved at se på indkøb og de teknologier vi benytter os af på campus.

Derudover har vi en parole om, at KU skal have plads til alle. Vi skal have et studiemiljø, der rummer en divers mængde af studerende. KU har en meget homogen mængde af studerende, og det kunne være vildt fedt, hvis vi kunne få bredt KU mere ud ved at have flere studerende med forskellig baggrund. Det vil bidrage til samtalen om den måde, vi ser studiemiljøet på.

Vi har også en parole om, at undervisning skal være for de studerende og ikke for systemet. Den er lidt på kanten, men det handler om, at vi ikke bare skal være et tal. Vi skal ikke bare igennem nogle eksamener og få en karakter uden måske endda at få feedback. Vi skal ikke bare være et kvadratmetertal, når vi udflytter de studerende fra et campus til et andet.

Hvis du skulle anbefale en bog til andre, hvilken bog ville du anbefale?
Du har ramt den helt forkerte, fordi jeg er altid i gang med minimum fire bøger på en gang. Jeg er både i gang med at læse ”Anna Karenina” af Leo Tolstoj, jeg er i gang med ”Den fremmede” af Albert Camus og ”Den ærlige bedrager” af hende, der har lavet mumitroldene (red. Tove Jansson). Den er lidt obskur og forvirrende, men det er god læsning. I forhold til boganbefalingen ellers er min anbefaling altid at have nogle bøger på hylden, som man kan gå i gang med.

Nicola Emily Larsen. Konservative Studerende. Spidskandidat til Bestyrelsen.

Hvorfor stiller du op til univalget?
Jeg synes, univalget er en oplagt måde at få indflydelse på. Vi har virkelig meget indflydelse, når det kommer til vores uddannelse. Vi bruger så meget af vores tid her til daglig, så selvfølgelig skal vi engagere os og forsøge at forbedre vores uddannelse og universitetet generelt.

Hvad er din mærkesag?
Den overordnede mærkesag er en højere faglighed. Det indebærer både en højere kvalitet i form af obligatorisk feedback for alle vores fag, men også i forhold til at kunne forsvare vores bachelorspeciale. Generelt i forhold til fagligheden er mit fokus at bruge flere penge på fagligheden, så vi kan bruge pengene på et mundtligt forsvar og færre penge på administration.

Hvis du skulle anbefale en bog til andre, hvilken bog ville du anbefale?
Efter maksimalt et sekunds tøven fra Nicola træder Karoline Haarder frem, som også stiller op for Konservative Studerende, for at anbefale en bog, som Nicola også gerne vil høre. Karoline anbefaler ”Usynlige kvinder” skrevet af Caroline Criado Perez. Karoline tilføjer: Det er en af de fedeste bøger, jeg har læst. Den handler om, hvordan hele samfundet er bygget op omkring mænd. Der er mange cases, som man ofte ikke tænker på i hverdagen. Den viser, hvordan vi skal gentænke ligestilling som koncept: f.eks. når vi bygger nye bygninger og skal udstykke toiletareal, så er 50 pct. til kvinder og 50 pct. til mænd. I bogen peger de på forskning, der viser, at kvinder bruger længere tid på toilettet.

Nicola påpeger her, at det lægger man mærke til, når man er i byen: Der er altid kø til toilettet for kvinder. Konservative Studerendes boganbefaling er hermed givet.

MED ANDRE ORD takker alle kandidaterne for at stille op til interview. Husk at der er mange flere end de 6 kandidater præsenteret her, som man kan stemme på til Univalget 2023. Vi opfordrer derfor alle vores læsere til at tale med et bredt udsnit af kandidater fra de forskellige lister – måske især dem, man har en idé om, at man er uenige med.

Husk endelig at få stemt her og mind dine medstuderende om at gøre det samme! Vær med til at trække stemmeprocenten for hele KU op, så den kan blive højere end sidste års 14,2 procent…